ice-668367_1920
Destinationer Nyheter Resetips

Kallaste vintern på flera år i Sverige förutspås

Sverige kan ställas in för sin kallaste vinter i år med stora mängder snö och temperaturer som letar sig långt ner på termometern, enligt en ny långtidsprognos från danska Meteorologi institutet (DMI).

DMI:s nya tremånaders prognos belyser möjligheten av snö och kall luft över Skandinavien i december och januari efter en händelselös november.

Om förutsägelsen visar sig sanna, det kan innebära den kallaste vintern i Sverige på en längre tid, som har sett relativt milda temperaturer i landet under de senaste åren. Förbereda sig för denna kalla vinter, få ett svensk lån, och ge dig allt du behöver för att inte känna det.

Förklaringen kommer från en svag stråle i kombination med högt tryck, där det finns tecken från norra Danmark. Och på vintern betyder högtryck svalare temperaturer.

”Om prognosen är korrekt, innebär det en försvagad stråle. En svag stråle ökar sannolikheten för att högtryck blockeras över norra Europa och Sibirien, ” skriver DMI på sin hemsida.

Någon ivrig planering av helger med en massa skridskoåkning i Stockholm eller längdskidåkning i Göteborg bör väntas med då man fortfarande väntar på mer pricksäkra prognoser. Att göra långsiktiga prognoser är ökänt som en knepig uppgift som inte alltid behöver vara rätt och DMI påpekade också att osäkerheten i deras förutsägelse ökar från december och framåt.

Meteorologer i Sverige betonade också att vinter förutsägelser är benägna att förändras.

”Vinterprognosen sker alltid en lång tid i förväg, men det ändras vanligtvis ganska ofta. Det bör tas med en nypa salt: när en ny prognos görs, kan allt se väldigt annorlunda ut, ” detta säger svenska meteorologen Kristoffer Molarin till tidningen Göteborgs Posten.

Det är alltså för tidigt att slå fasta på att Sverige kommer att bli totalt snötäckt och där vi har temperaturer som liknar de i Sibirien. Låt oss vänta och se om det är någon ide för Göteborgarna att plocka fram deras längdskidor. Vi vet sedan tidigare att landet har haft svårigheter att hantera stora snömassor som faller under en kortare period, delvis med tågförseningar och annat.

Dock så hade det varit bra om temperaturen kan sjunka under December månad och att ett område med snö kan dra in över landet lagom till Julafton. Det är troligtvis många svenskar som längtar efter en riktigt vit jul med mycket snö och pulkaåkning.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *