submarine-170463_1920
Kultur Nyheter Resetips

U-båts vrak hittat nära Skottlands kust

Vraket av en tysk U-båt som sjönk för nästan ett sekel sedan har upptäckts utanför den skotska kusten.

Bilder från sonar visar ubåten från världskriget som är i stort sett intakt efter det att den konstaterades av ingenjörer som höll på att lägga undervattenskraftkablar.  Du kan läsa andra intressanta resor artiklar om Reisesko.no

Experter tror även att fartyget är en UB-85 som sänktes av HMS Coreopsis 1918, marina folksagor menar på att den kan ha blivit attackerad av ett ”havsmonster”.

Besättningen på U-båten övergav fartyget och plockades upp av den brittiska flottans HMS Coreopsis, där deras befälhavare beskrev mötet.

Han sägs ha avslöjat att djuret hade ”stora ögon, som i en kåta slags skallen med tänder som kunde ses glittrande i månskenet”.

Historiker och nautiska arkeologen Dr Innes McCartney sade att ubåts pptäckten – utanför Stranraer i sydvästra Skottland – skulle kunna avslöja mysteriet med ubåtens sina sista timmar.

Han sade åtminstone att 12 brittiska och tyska ubåtar hade sjunkit i Irländska sjön. För mer intressant skandinavisk nyheter du kan få tillgång från Reise Skrin.

Herr McCartney sa även att: ”Funktionerna på detta vrak, som är i stort sett intakt, bekräfta att det är en UBIII-klass ubåt, som vi känner till två som gick förlorade i området – den mer kända UB-85 och dess syster båt UB -82.

”Även om jag kan konstatera att detta vrak är sannolikt att vara det ena eller det andra, skulle de vara praktiskt taget omöjligt att skilja från varandra, bortsett från de siffror målade på dem i drift, som nu uppenbarligen långt borta.

”Om en dykare kan hitta en varvs stämpel, kan vi inte säga definitivt, men ja, vi är verkligen närmare att lösa den så kallade mystery av UB-85 och orsaken bakom dess förlisning – om gemensamt mekaniskt fel eller något som är mindre lätt förklaras. ”

Spekulationer om sjöodjur drevs av hemlighetsmakeriet kring vad som hände under den första U-båt krig och berättelser resulterade från journalister och ex-Navy män ”pratar sent på natten och har en trevlig tid”, sade McCartney.

Han tillade: ”Jag tror inte att det var ett havsmonster Jag gillar tanken på att Nessie gör sin bit för krigsinsatsen, men i själva verket den verkliga havsmonster var U-båten..”

Upptäckten gjordes av ingenjörer som arbetar på en £ 1 miljard projekt för att lägga en undervattens kraftledning som kommer att bära förnybar energi som produceras i Skottland till England och Wales.

Medan forskarna inte kan bekräfta att vraket som upptäcktes utanför Skottlands kust är den mystiska UB-85, menar Innes McCartney – en historiker och nautisk arkeolog – att de kan vara ett steg närmare att ingå i mysteriet av fartyget.

McCartney bekräftade att det var en UBIII-klass ubåt, men det finns två som det skulle kunna vara – den mer kända UB-85 eller dess syster båt UB-82.

”Även om jag kan konstatera att detta vrak är sannolikt att vara det ena eller det andra, skulle de vara praktiskt taget omöjligt att skilja från varandra, bortsett från de siffror som är målade på dem i drift, som nu uppenbarligen långt borta”, sade han till skotska Energy News.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *